Jak začít s Montessori doma

Montessori filozofie Vás zaujala a chcete se jí inspirovat i pro chod vaší domácnosti? Pokud ano, nejste sami. Mnoho rodičů se snaží vytvořit prostředí, které by bylo podnětné a zároveň respektovalo vrozené zájmy a schopnosti jejich dětí. Začít s Montessori v domácím prostředí může být velmi jednoduché, pokud se postupuje správně. Pojďme se tedy podívat na to, kde a jak začít.

Monte houpačka BaaVi

Příprava prostředí 

Prvním krokem je příprava prostoru, kde se vaše dítě bude učit a hrát si. Ujistěte se, že má dítě v dosahu vše, co potřebuje - knihy, hračky, výtvarné potřeby atd. To mu umožní volně zkoumat, aniž by muselo neustále žádat o pomoc. Posaďte se tedy do úrovně očí dítěte a rozhlédněte se kolem sebe. Pokud některé věci prostě nelze umístit dítěti na dosah (např. z důvodu nedostatku místa, mladšího sourozence, apod.) doporučujeme pořídit učící věž. Ta je skvělým pomocníkem a bezpečným kamarádem při „šplhání“ pro věci uložené výše. U nás v BaaVi nabízíme rostoucí učící věže, které mají robustní konstrukci a jsou tak dokonale stabilní. Nemusíte se tak obávat o bezpečnost dítěte. Díky učící věži děti samostatně rozvíjejí svoji sebedůvěru a nezávislost, uspokojují svou zvídavost.  Učící věže  Jsou opatřené posunovatelným schůdkem a stojným stupínkem a tak s vašimi dětmi i porostou. 

Nábytek v dětském pokoji by měl být nízký, aby děti všude dosáhly. V neposlední řadě omezte počet hraček, které má dítě k dispozici. Při výběru se zaměřte spíše na jejich kvalitu. Příliš mnoho věcí dítě rozptyluje. Určitý minimalismus pomáhá vytvořit klidnější atmosféru pro učení a růst. 

Vybírejte vhodné činnosti 

Při výběru aktivit pro vaše dítě doma je důležité mít na paměti tři oblasti vývoje, které jsou pro věk 0-3 let zásadní: praktické životní dovednosti, smyslové zkoumání a rozvoj jazyka. I když může být lákavé posadit děti před pohádky, abyste je zabavili, zatímco vy např. vyřizujete pracovní záležitosti nebo vaříte večeři, odolejte tomu! Místo toho se rozhodněte pro činnosti, které podněcují představivost, jako jsou puzzle nebo předstíraná hra s oblečením a panenkami. Smyslové aktivity, jako je přelévání písku z jednoho kelímku do druhého, také pomáhají posilovat jejich jemnou motoriku a zároveň je učí poznávat hmotnost a strukturu. A vždy pamatujte - čtení je nezbytné! Studie opakovaně prokázaly, že hlasité čtení již od kojeneckého věku může výrazně prospět rozvoji řeči v pozdějším věku. 

Poskytujte pozitivní vedení  

A konečně - a to je možná nejdůležitější - je nezbytné, abyste během každé činnosti poskytovali pozitivní vedení a spíše než kritiku nebo pokárání, pokud něco neděláte správně, ho jemně povzbuzovali. Nezapomeňte, že vaše dítě se stále učí, jak svět funguje; chválit ho za to, že se snaží, a ne trestat, když se mu něco nepovede, pomáhá posilovat zdravé sebevědomí, které mu bude dobře sloužit po celý život! Tento postup také podporuje otevřenou komunikaci mezi rodičem a dítětem, která je neocenitelná, až bude dítě čelit větším problémům nebo se bude rozhodovat samostatně.   

Závěr 

Začít s Montessori v domácím prostředí není složité! Dodržováním těchto jednoduchých kroků - přípravou vhodného prostoru (připraveného prostředí), nabídkou vhodných aktivit a pozitivním vedením - můžete pomoci podpořit nezávislost a sebedůvěru vašeho malého dítěte tím, že mu umožníte svobodu v rámci hranic a zároveň na každém kroku podpoříte jeho kreativitu!

 

 

- Lidé u nás také hledají:

Hrubá motorika

Kosmická výchova

Polarizace pozornosti

 

- Nejčastěji lidé kupují tyto BaaVi produkty:

Piklerové trojúhelník "Piklerka 2" PINKY

Akční SET Montessori houpačka Monte se skluzavkou

Houpací prkno NATUR