Ne množství, ale kvalita hraček, je to, co se počítá

Jako rodiče se snadno necháme strhnout k tomu, že při nákupu hraček pro naše děti upřednostníme kvantitu před kvalitou. Ale pozor - příliš mnoho hraček může vaše dítě rozptylovat a vytvářet tak nepřehledné prostředí, které jeho rozvoj nijak nestimuluje. Kvalitní hračky naopak mohou poskytnout zásadní duševní a fyzickou stimulaci, která vašemu dítěti pomůže rozvíjet jeho dovednosti a znalosti. Vynikající volbou jsou Montessori hračky. Jsou speciálně navrženy tak, aby pomáhaly rozvíjet konkrétní, jednotlivé dovednosti dětí. Pojďme se dále podívat na to, proč bychom při nákupu hraček měli dát přednost kvalitě před kvantitou. 

Montessori dřevěná houpačka Monte

Proč si vybrat kvalitní hračky? 

Pokud jde o výběr hraček, chcete něco, co je nejen bezpečné, ale i stimulující. Kvalitní hračky jsou navrženy s určitým cílem a představují výzvu pro kognitivní schopnosti vašeho dítěte. Pokud byste například hledali vzdělávací hračku, která podporuje kreativitu, doporučujeme např. kostky nebo dřevěné barevné skládačky. Je prokázáno, že tyto typy hraček zlepšují schopnost řešit problémy a pomáhají rozvíjet koordinaci ruka-oko. 

Při výběru správné hračky pro vaše dítě záleží také na kvalitě materiálů. Chcete nějakou, která, bude dostatečně odolná, vydrží několikanásobné použití, a nemá na svém povrchu žádné chemikálie ani olovnaté barvy. Neměla by mít ostré hrany, které by mohly způsobit zranění nebo podráždění, pokud by je miminka a batolata rozkousala. Nejlepší volbou je často dřevo. Hledejte výrobky z přírodních zdrojů.

Montessori hračky 

Montessori hračky jsou speciálně navrženy tak, aby pomáhaly dětem naučit se určité dovednosti a zároveň je podporovaly v objevování okolního světa bez zásahů a vedení dospělých. Používáním Montessori hraček můžete své dítě od raného věku přirozeným způsobem seznamovat např. s matematikou nebo ho vést k řešení problémů, aniž by si to uvědomovalo.

Vliv příliš velkého množství hraček 

Příliš mnoho hraček může mít na děti nepříznivý vliv, protože jsou zahlceny všemi dostupnými možnostmi, což vede k tomu, že se nevěnují žádné hračce do hloubky. Místo toho jen přelétávají od jednoho předmětu k druhému, aniž by o tom příliš přemýšlely a zvažovaly, jak si budou hrát. Tato nesoustředěnost může časem vést ke špatnému kognitivnímu vývoji. Mějte toto při výběru a nákupu nových hraček pro vaše dítě na paměti.

Závěr

Při nakupování nových věcí pro své dítě se nenechte zlákat velkým výběrem, který je k dispozici na internetu nebo v obchodních domech, protože nemusí být z dlouhodobého hlediska nutně prospěšný pro jeho kognitivní vývoj. Místo toho hledejte vysoce kvalitní předměty, jako jsou například hračky inspirované Montessori filozofií, které podporují rozvoj dítěte, jeho kreativitu, zkoumání a dovednosti kritického myšlení. Pokud se při výběru nových předmětů pro své dítě zaměříte spíše na kvalitu než na kvantitu, zajistíte, že se vaše dítě bude při hře nejen bavit, ale i rozvíjet!

 

 

- Lidé u nás také hledají:

"Pomoz mi, abych to dokázal sám"

Hrubá motorika

Jemná motorika

 

- Nejčastěji lidé kupují tyto BaaVi produkty:

Houpací prkno NATUR

Houpačka BaaVi DUO

Učící věž Oscar