Co je připravené prostředí a jak ho (nejen) doma vytvořit? - 1. díl

Taky každý den přemýšlíte, jak to rodičovství uchopit, abyste ze svých dětí vychovali zdravé, spokojené, samostatné, a zdravě sebevědomé jedince? Které hračky, pomůcky nebo činnosti dětem nabízet? Zásadní je své děti "znát". Jen tak jim můžeme nabízet aktivity odpovídající jejich věku a fyzické a emocionální úrovni. Pokud své děti známe, můžeme jim vytvořit dostatečně podnětné prostředí, ve kterém vhodně umístíme skupiny různých hraček, pomůcek či činností, které odpovídají jejich potřebám a mohou zároveň vhodně stimulovat jejich psychomotorický vývoj. Pojďme se na pojem "připravené prostředí" podívat blíž. 

Dřevěný variabilní nábytek BaaVi

Pohyb dětí v připraveném prostředí

V "připraveném prostředí" se každé dítě může pohybovat volně, bez jakýchkoliv omezení. Může vše prozkoumávat, všechny činnosti libovolně opakovat, podle svých momentálních potřeb. Ať už si jde hrát s dřevěnými kuličkami nebo pomáhat mamince v kuchyni na učící věži. Prostředí je tedy potřeba vhodně připravit tak, aby bylo bezpečné (odstranit nebezpečné předměty z dětského dosahu - nože, nůžky, čistící prostředky, apod.). Jen pocit bezpečí poskytuje dítěti svobodu a chuť zkoušet novinky. Naopak je dobré do prostředí zakomponovat vhodné stimulující hračky a pomůcky. Skvělým pomocníkem pro rozvoj je např. Montessori houpačka a přelézačka

V organizovaném kolektivu, jako je školka nebo škola, je dobré v rámci přípravy vhodného prostředí vytvořit i prostor pro kooperaci dětí v rámci věkově smíšených (věkově heterogenních) skupin. Děti se tak od sebe mohou snadno učit.

Jak vhodné prostředí připravit?

Prioritu představují architektonické a materiálové vlastnosti prostředí. Ty jsou určující pro jeho bezpečnost a zdravotní nezávadnost. Důležitý je i dostatek světla nebo kvalita vzduchu. Prostor by měl být upravený tak, aby se v něm mohlo dítě bezpečně a pohodlně pohybovat, aby se mohlo zapojit aktivně.

Při přípravě prostředí se posaďte do úrovně dětských očí a prohlédněte si prostor z jejich úhlu pohledu. Co vidíte? Na co dosáhnete a na co naopak ne? Dohlédnete a dosáhnete na všechno, co je určeno pro dětské aktivity?

Nicméně, příprava vhodného prostředí se netýká pouze prostoru, ale také nábytku, vybavení, hraček nebo třeba role rodiče či učitele.

U nás v BaaVi jsou kvalita a bezpečnost základními pilíři. Používáme přírodní materiály, především dřevo, a obloukem se vyhýbáme toxickým nátěrům a barvám. Například naše montessori houpačka Monte NATUR je mj. skvělým pomocníkem pro rozvoj hrubé motoriky, rovnováhy a posílení vnitřního stabilizačního systému. 

 

Mimo jiné i o tom si ale řekneme více až příště...

 

 

- Lidé u nás také hledají:

Dělená odpovědnost

Kooperativní výuka

Samostatnost

 

- Nejčastěji lidé kupují tyto BaaVi produkty:

Skluzavka/lezecí prkno k žebřinám

Akční set učící věž s kreslicí tabulí

Balance board ORIGINAL