Přínos pohybu (nejen) podle Montessori

Ať už jste příznivci Montessori vzdělávání nebo ne, jistě budete souhlasit s tím, že v dnešní době provozujeme mnoho různých činností v sedě. V Montessori školách ale představuje pohyb nedílnou součást výuky. Od prvního dne jsou děti povzbuzovány k tomu, aby zkoumaly své okolí nejen prostřednictvím mentálního zapojení, ale i prostřednictvím fyzické aktivity. Také v tom vidíte smysl? 

Podívejme se tedy blíže na to, proč je pohyb důležitý nejen v Montessori, ale i v běžném životě. A proč je tak prospěšný nejen pro naše tělo, ale i mozek.

 Dřevěná balanční deska - BaaVi Balance Board

 

Proč je pohyb přínosný? 

Často pohyb vnímáme jako povinnost, kterou musíme každý den splnit. Zkusme se na něj ale podívat jinak. Pohyb je důležitý nejen pro fungování našeho těla, ale i mysli. Já často říkám, že sportuji pro to, abych si zachovala nejen fyzickou (váhu), ale i psychickou rovnováhu:). 

Obecně pak pohyb (nejen) u dětí podporuje rozvoj mozku a kognitivní růst. V Montessori se pohybuje hodně a s radostí. Pohyb slouží ke zdokonalování motoriky, podpoře sebedůvěry a kladnému vnímání sebe sama. Když se malé děti učí zkoumáním svého okolí za pomoci pohybových aktivit jako je běhání, skákání nebo lezení, uvolňuje se serotonin, endorfiny a další hormony, které pomáhají dítěti uklidnit se a soustředit. Tímto způsobem jsou děti schopny lépe vstřebávat informace a lépe si je pamatovat. V neposlední řadě nabízí pohyb dětem příležitost k tréninku seberegulace a samostatnosti. Při fyzickém zkoumání svého okolí získávají představu o tom, co mohou se svým tělem dělat, a zároveň objevují nové způsoby, jak se kreativně vyjadřovat. Tento typ učení jim také pomáhá budovat si dovednosti pro řešení problémů, které se jim budou hodit později v životě. 

Při herních aktivitách jako jsou štafetové závody nebo tagování navíc děti rozvíjejí sociální dovednosti. Musí spolu komunikovat a spolupracovat za účelem dosažení společného cíle. Zároveň tak budují a rozvíjejí vzájemnou důvěru a respekt. Co je ale neméně důležité: užijí si u toho i spousta zábavy!

V Montessori se také klade důraz na praktickou činnost. Děti jsou vedeny k pomáhání s úklidem, ukládání věcí na správné místo, vaření a pečení. Tím se učí, jak funguje svět kolem nich a jak si poradit v různých situacích. Praktické, že?

Závěr

Pohyb hraje klíčovou roli v Montessori vzdělávání jako součást praktické činnosti a důležitého aspektu učení. Stejně tak je ale důležitý i pro běžný život, protože podporuje kognitivní růst, sociální interakci a zlepšuje celkovou pohodu a zdraví. Snažme se tedy více pohybovat a dětem toto nabídnout jako příležitost pro jejich rozvoj a růst. A co víc: nejenže uděláme něco pro sebe a své děti, a naše děti pro sebe a pro nás, ale při společných aktivitách si tak užijeme i spoustu zábavy a radosti ze společných chvil.

Příklady pohybových hraček

Mezi Montessori hračky, které jsou ideální pro dětské bezpečné hýbání, patří třeba Piklerův trojúhelník, Montessori houpačka nebo třeba balanční prkno. Tyto hračky naleznete také u nás, v BaaVi. Čím jsou jedinečné?

Piklerův trojúhelník je domácí skládací přelézačka. Díky ní děti přirozeným a snadným způsobem rozvíjejí svoji koordinaci, hrubou motoriku i samostatnost. Přirozené cvičení rovnováhy pomáhá posilovat vnitřní stabilizační systém a díky tomu i správné držení těla. K trojúhelníku můžete pořídit i skluzavku/lezecí prkno. Tento set pak vytváří atraktivní domácí hřiště.

Houpačky a houpací prkna také podporují rozvoj koordinace a hrubé motoriky. Díky houpání navíc děti posilují vnitřní stabilizační systém a fixují tak správné držení těla. Houpací prkna mají multifunkční využití, díky kterému podporují rozvoj dětské kreativity a samostatnosti. Lze je použít nejen jako houpačku, ale i jako skluzavku nebo třeba stabilní stoličku.

 

- Lidé u nás také hledají:

Alternativní metody výuky

Didaktické hračky

Montessori hračka

 

- Nejčastěji lidé kupují tyto BaaVi produkty:

Akční SET Piklerka se skluzavkou

Montessori houpačka Monte BLUE

Houpací prkno NATUR