Přes hraní k samostatnosti a zdravému vývoji (1. díl)

Pro mnoho rodičů představuje hra způsob, jak nechat děti, aby se bavily a odpočívaly. Většina lidí si  neuvědomuje, že hra může být ale mnohem víc než jen forma zábavy – věděli jste, že hra může být také důležitým nástrojem pro podporu zdravého vývoje Vašeho dítěte? Jak to myslím? Pojďme se na to blíže podívat... 

Dřevěná stavebnice MaWoo od BaaVi

Důležitost hry 

I když se to někdy nezdá, děti si prostřednictvím hry zásadním způsobem osvojují klíčové vývojové dovednosti, jako je kreativní myšlení, řešení problémů, komunikace v rámci kolektivu a spolupráce. Hra dětem mimo jiné poskytuje příležitosti k rozvoji motorických a kognitivních dovedností. Prostřednictvím her a zapojení se do nápaditých činností s ostatními se děti učí, jak se vhodným způsobem vyjadřovat a komunikovat v kolektivu. Nad to leckterá hra u dětí podporuje samostatné myšlení a pomáhá jim budovat sebevědomí. 

Výhody samostatné hry 

Je nicméně důležité, aby děti měly čas i na samostatnou hru. Aby mohly zkoumat svět kolem sebe bez zásahů a vedení dospělých. To umožňuje dětem být kreativní a rozvíjet své vlastní nápady bez obav, že udělají chybu nebo že se jim úkol nepodaří splnit správně napoprvé. Samostatná hra jim také umožňuje svobodně se rozhodovat, aniž by se cítily zahlceny očekáváním nebo pravidly dospělých. To vše jim pomáhá budovat důvěru ve vlastní úsudek a rozhodně jim tak prospěje později, až přijde čas na osamostatnění se od rodičů

Vyvarování se nadměrné stimulaci 

Pokud jde o stanovení hranic volné hry dítěte, je důležité to nepřehánět. Příliš mnoho pravidel může omezit jejich kreativitu a představivost, zatímco přílišná volnost „bez nápovědy“ může u malých dětí vyvolat úzkost a podrážděnost vycházející z pocitu „já nevím, co mám dělat“. Nejlepší je vytvořit rovnováhu mezi strukturovanými aktivitami, jako jsou řemesla nebo organizované sportovní týmy, a volnějšími aktivitami, jako je stavění z kostek nebo kreslení obrázků.  

Závěr

Celkově je hra důležitým faktorem, který pomáhá dítěti dosáhnout plného intelektuálního i emocionálního potenciálu. Poskytuje mu nástroje, které potřebuje k tomu, aby vyrostlo v sebevědomého jedince, který je schopen samostatně přemýšlet a činit informovaná rozhodnutí.
Takže nezapomínejte - nejenže platí, že „Kdo si hraje, nezlobí“, ale i to, že „Kdo si hraje, rozvíjí se“. 

 

Pokud Vás téma hry, pohybu a psychomotorického vývoje dětí zaujalo, SLEDUJTE NÁS na Facebooku nebo Instagramu. Řekneme si o něm více nejen v příštím BLOGu, ale i na našich workshopech, které pro Vás připravujeme ve spolupráci se skvělou fyzioterapeutkou Anežkou Waldmannovou. Účastnit se jich budete moci ZDARMA. 
Již brzy…😉



- Lidé u nás také hledají:

Dospělý v Montessori

Montessori hračky

Samostatnost

 

- Nejčastěji lidé kupují tyto BaaVi produkty:

Dřevěné pexeso

Piklerové trojúhelník „Piklerka 2“ PINKY

Učící věž Oscar