Přes hraní k samostatnosti a zdravému vývoji (2. díl)

Jako rodiče si přejeme, aby se z našich dětí stali nezávislí a zdraví dospělí lidé. Co ale můžeme udělat pro to, abychom jim v tom pomohli? Už minule jsme si nastínili řešení, které pro mnohé z nás mohlo být překvapivě jednoduché - hra! Prostřednictvím hry mohou děti rozvíjet své fyzické, kognitivní a sociální dovednosti, díky čemuž budou skvěle připraveni na samostatnou budoucnost. Pojďme se podívat na konkrétní příklady.

Dřevěná motorická hra BaaVi Geoboard

Tělesný rozvoj prostřednictvím hry 

Herní aktivity obsahující lezení, běhání nebo třeba skákání, dávají dětem příležitost trénovat hrubou motoriku. Díky klidnějším aktivitám, jako jsou kreslení nebo manipulace s drobnými hračkami, pak děti trénují a rozvíjí jemnou motoriku. Skvělá je např. motorická hra Geoboard. Prostřednictvím hry mohou děti posilovat své svaly a pracovat na koordinaci. Je pro ně také důležité naučit se porozumět tomu, jak jejich tělo funguje a jak se pohybuje v prostoru; toto povědomí pomáhá při udržování rovnováhy a kontrole pohybu. Při cvičení koordinace a hrubé motoriky jsou výbornými pomocníky např. Piklerův trojůhelník nebo montessori houpačka, která může zároveň sloužit jako dětská přelézačka. Hra venku, tedy pobyt na čerstvém vzduchu a na slunci, jsou životně důležité pro fyzické zdraví (nejen dětí)! 

Rozvoj kognitivních funkcí prostřednictvím hry 

Hra má taktéž zásadní význam pro vývoj poznávacích funkcí jako jsou vnímání, představování, fantazie, myšlení, inteligence, pozornost nebo paměť. Hraním s ostatními se děti učí spolupracovat. Učí se, jak se při hraní her domlouvat na pravidlech a dělit se o hračky, aniž by příliš soupeřily nebo se rozčilovaly. Při stavění kostek nebo skládání puzzle se děti učí technikám řešení problémů, které se jim budou hodit později v životě.  To vše jsou důležité sociálně-emoční dovednosti, které jim poslouží i v dospělosti.  

Sociální rozvoj prostřednictvím hry 

Pokud jde o rozvoj sociálních dovedností, hra je jedním z nejlepších dostupných nástrojů! Hra s ostatními dětmi pomáhá dítěti pochopit vhodné chování a způsoby interakce s různými osobnostmi v různých situacích. I tuto dovednost v dospělosti jistě ocení. 

Závěr

Ještě váháte, zda hraním jen dítě neztrácí čas, který by mohlo trávit „smysluplněji“? Pak tento článek nebyl dobře napsán, resp. vzkaz, který měl předat, nebyl jasně předán. Zkrátka: hra (nejen) k dětství neodmyslitelně patří, a to nejen jako zdroj zábavy a odpočinku, ale i jako zdroj nezbytný pro zdravý fyzický, kognitivní a sociální vývoj! Takže si hrajte a ať Vás hraní baaví!

 

Pokud Vás téma hry, pohybu a psychomotorického vývoje dětí zaujalo, SLEDUJTE NÁS na Facebooku nebo Instagramu. Řekneme si o něm více nejen v příštím BLOGu, ale i na našich workshopech, které pro Vás připravujeme ve spolupráci se skvělou fyzioterapeutkou Anežkou Waldmannovou, která je sama maminkou dvou malých dětí. Účastnit se jich budete moci ZDARMA. 
Již brzy…😉

 

- Lidé u nás také hledají:

Hrubá motorika

Jemná motorika

Smyslová výchova 

 

- Nejčastěji lidé kupují tyto BaaVi produkty:

Geoboard

Montessori houpačka Monte DUHA

Dřevěné variabilní křesílko