Jak zabavit děti na cestách

Cestování s dětmi může být náročné...JE náročné...Z mé vlastní zkušenosti: Cesta za vysněným relaxem, ať už u rodičů na horách nebo u moře, totiž vyžaduje poměrně sáhodlouhé přípravy, a to nejen logistické, ale i psychické. Vybrat ten správný čas pro cestu (ideálně na spaní dětí...ale co když každé dítě spí jinak...? Nebo raději na jídlo dětí ? – Naše děti mohou jíst v autě, což je taky na jistou část cesty zabaví...Ale jaké jídlo zvolit, aby to napáchalo co nejmenší škody…??Protože řešit zepředu vzadu upatlané/polité dítě/sedačku, drobečky za šatičkami/tričkem...to také není žádný med. Navíc máte na dálnici jen velmi omezený manévrovací prostor…) Takže, pokud cestujete autem, musíte vybrat i tu správnou cestu – aby tam bylo co nejvíce možností, kde zastavit (na utření/umytí/čůrání/kakání/na zmrzlinu/potulení...Nebo prostě na to, abyste mohli pár metrů od dětí poodejít, zhluboka se nadechnout a nabrat síly na další cestu…Znáte to? :-) 

 

No, a pokud cestujete letecky, máte ještě menší manévrovací prostor. Tam za vás všechno naplánuje letecká společnost nebo cestovní agentura. Co ale můžete udělat vy, je rozhodně nepodcenit catering a zábavu (už dlouho sním o tom, že se bude uličkou letadla místo přeštíhlých letušek procházet myška Minnie, Anna nebo Elsa z Ledového království nebo třeba Sponge Bob a alespoň 4 hodiny budou děti bavit! Myslím, že za tento koncept by si leckterý rodič velmi rád připlatil...Ale co už. Než se tahle nabídka objeví, musíme si umět pomoct sami. Takže...  

 Screenshot_20230627-151037-250

Co dělat, abychom všichni přežili cestu ve zdraví (psychickém i fyzickém)?

Asi budete souhlasit se mnou, že cestování s dětmi je jednou z těch náročnějších rodičovských výzev. Resp. Zabavení dětí na cestě za zábavou. (Pokud však se mnou někdo v tomto nesouhlasíte, tak PROSÍM!!!, napište mi své tipy a triky na klidnou cestu, i nám občas inspirace dochází…)

Každopádně…Všichni to známe. Sedneme do auta/vlaku/autobusu/letadla, děti jsou chvilku v klidu, možná pozorují své okolí, dívají se z okna nebo na nás mají spoustu dotazů. Pak se ale začnou nudit... 

A teď přichází na řadu rodičovská fantazie/improvizace/nebo se prostě ukáže, kdo nepodcenil přípravu na cestu. Teď je totiž potřeba začít tahat jako králíky z klobouku aktivity, hry a hračky, které naše malé neposedy udrží na zbytek cesty v klidu... 

 

No, tak se pojďme podívat na to, jak tyto situace řešíme my... 

 

Aktivity

Když se ze zadního sedadla začne ozývat mručivé „já se nudím“ a „kdy už tam budeme“, přichází na řadu systém rodičovských otázek :-) A na co se těšíš? A co tě tenhle týden nejvíc bavilo ve školce? Co jste měli k obědu? Co myslíš, že bude babička vařit? Těšíš se, jak si budeme stavět na pláži hrady? Spinká Viktorka nebo kouká? Spočítáš, kolik teď vidíš červených aut...? 

To nám vydrží tak na 5 minut :-))

 

Pak přichází na řadu catering. Je-li doba oběda, skvěle se nám osvědčily suché těstoviny do krabičky, někdy s troškou olivového oleje. Dají se jíst i rukama, takže když dítku vypadne z ručky vidlička, nevadí. A když spadnou i těstoviny, nenadělají tolik škody. Samozřejmě alternativou jsou rohlíky, přesnídávkové kapsičky (zde existuje jisté riziko, ale jsme ochotni ho podstoupit), sýrové tyčky (žádná velká gastronomie, ale fungují skvěle), křupky všeho druhu, nakrájené jablíčko/hruška/mrkev pro ty větší, šneci z lisovaného ovoce, pitíčka – samozřejmě lahvičky s „netekoucím“ sosáčkem - až lahvička dítěti vypadne z ruky (což se dříve nebo později stane), aby nebylo mokro všude... Gravitace s dětmi vůbec dostává úplně jiného významu... A BTW: víte, že když cestujete s malými dětmi, můžete do letadla pronést přes kontroly pití? Legálně? Skvělá věc!

 

Hračky

 Jedním z nejjednodušších způsobů, jak děti zabavit, je dát jim něco, co je bude bavit. Logické a jednoduché, že? :-) Naposledy jsme do auta vzali skvělé tvrdé desky na zip, plné papírů a pastelek a fixů. Malování je zaručená zábava! Takže: po otevření desek se papíry vysypaly, pastelky rozutekly a pár fixů, které zbyly holčičkám po ruce, brzy ztratily víčka. Takže TAKHLE PŘÍŠTĚ NE! 

 

Naopak OSVĚDČENÉ: malovací tabulky (Důležité: s tužkou, která je k tabulce přivázaná na provázku a nehrozí tak u ní ztráta!!) Dřevěné pexeso. I když už máte všechny samolepky na dřevěných kolečkách nalepené, je pexeso prostě HIT! Na cestách dokáže zabavit naše holčičky na dlouhé chvíle. V autě se v pytlíčku přehrabují a všichni hádáme, jaké další zvířátko holčička asi vytáhne. Do pytlíčku na cesty doporučuji naházet i pár dřevěných kuliček, každou před tím natřít jinou barvou nebo rovnou pořídit barevný MIX. Tím do auta/autobusu/letadla/vlaku dostanete i sensory play, potrénujete barvičky, počty, zvířátka...a především jemnou motoriku. (A zkoušeli jste si někdy „žmoulat“ dřevěnou kuličku v ruce? Skvělý antistress!! na cesty s dětmi DOPORUČUJI! :-) A navíc – dřevo je prostě téměř nezničitelné. Zvládá kamínky, písek i slanou vodu, umyjete ho, když ho děti upatlají, jak kolečka, tak BaaVi kuličky jsou dostatečně velké, by je dítě nespolklo…

 

MaWoo dřívka. Další z ideálních „cestovatelských“ kreativních hraček. Nebo her? Dřevěná stavebnice skládající se z identických dřívek bez povrchové úpravy. Dá se tedy na ně cokoliv napsat, namalovat, dají se nabarvit různými barvičkami. Už z 30ti dřívek se dá postavit věž/garáž, nebo poskládat třeba motýl...A zase to dřevo…Miluju!;-)

 

Nebo takový Geoboard. To je prostě skvělá kreativní hračka (nebo možná spíše – didaktická pomůcka), která nejen baví, ale i rozvíjí. Nejenže přináší hodiny zábavy, ale je skvělý i pro výuku tvarů, úhlů a symetrie. Základním principem je sestavování různých obrazců s pomocí dřevěných kolíčků a barevných gumiček. Děti tak při hře nejen rozvíjí svou fantazii a kreativitu, ale zároveň i jemnou motoriku. 

 Screenshot_20230627-151121-118

Knihy a hudba

 Knížky jsou u nás také velmi oblíbené. Ty na cesty určitě nezapomeňte! Nejenže zabaví po cestě, ale budou se vám moc hodit i na večerní usínání. Takže nezapomeňte i čelovku!! :-) Jinak doporučuji zvážit i nějaké knihy související s tím, co budete na dovolené dělat. Děti jsou zvědavé...A mimo jiné, věděli jste, že hlasité čtení pomáhá u dětí rozvíjet jejich jazykové schopnosti?

A hudba! Dnes jsme cestou do školky zpívaly 5x Sluníčko, sluníčko...s patřičným důrazem na „...něco tě zaaaajeeedeee…“ My zpívání a hudbu milujeme...Samozřejmě, když už zpíváme po desáté Holka moodrooká nebo se z telefonu po páté line „Jóžin z bážin“, ztrácí se úsměv ze rtů i nám...Ale na druhou stranu – je to krásný!



Závěr

Cestování s dětmi (obzvláště těmi menšími) je prostě výzvou. Nikdy vlastně dopředu nevíte, jak proběhne. Může se stát, že i přes veškerou přípravu a energii, kterou do zajištění hladkého průběhu cesty investujete, nebude průběh takový, jaký byste si přáli. Ale rozhodně se nenechte odradit. Většinou příjezd do finální destinace a nadšení v dětských očích, že vidí něco nového, nepoznaného, vám to vynahradí! (A když ne tohle, tak WELCOME DRINK :-)))

 

 Šťastnou cestu a ať vás léto BaaVi!

 

- Lidé u nás také hledají:

Hrubá motorika

Jemná motorika

Smyslová výchova 

 

- Nejčastěji lidé kupují tyto BaaVi produkty:

Geoboard

Montessori houpačka Monte DUHA

Dřevěné variabilní křesílko